Kuka olet ja mitä teet?
Olen Aapo Niemi, 39-vuotias elintarviketyöntekijä ja Saarioisten Sahalahden ruokatehtaan pääluottamusmies. Olen myös SEL:n liittovaltuuston jäsen.
Kotoisin olen Mänttä-Vilppulan Kolhosta, mutta olen ollut jo parinkymmenen vuoden ajan tamperelainen.
Olen päiväkoti- ja kouluikäisten tyttöjen isä. Opiskelen töiden ohella Humanistisessa ammattikorkeakoulussa, josta valmistun loppuvuodesta työyhteisöjen kehittämiseen suuntautuneeksi yhteisöpedagogiksi.
Miten sinusta tuli SEL:n jäsen?
Liityin SEL:n jäseneksi, koska kannattaa liittyä sen alan ammattiliittoon, jolla työskentelee.
Mitä ammattiyhdistystoiminta merkitsee sinulle?
Ay-aktiiviaika on antanut minulle valtavasti. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olen saanut roppakaupalla lisää esiintymiskokemusta ja itsevarmuutta. Olen laittanut itseni tietoisesti haastaviinkin tilanteisiin. Yksi tällaisista on vuodelta 2017, kun pidin puheen SEL:n edustajana CETA-vapaakauppasopimuksen riskeistä elintarvike-, maatalous-, hotelli- ja ravintola-alojen ammattiliittojen maailmanjärjestön IUF:n konferenssissa Genevessä.
Erityisen onnellinen olen kuitenkin uusista ystävistä, joita olen saanut ammattiyhdistysliikkeen kautta.
SEL:n seuraava edustajakokous on vuonna 2022. Mitkä ovat mielestäsi liiton ja elintarvikealan tai oman sopimusalasi suurimmat haasteet tällä hetkellä? Mikä on mielestäsi tärkein asia, mihin liiton pitää panostaa seuraavalla viisivuotiskaudella?
Liiton suurimmat haasteet liittyvät olemassa olevien jäsenten aktivoimiseen ja uusien jäsenten hankintaan. Joukkoistamista ja osallistamista pitäisi saada kehitettyä entisestään, esimerkiksi sähköisillä jäsenkyselyillä.
Työehtosopimusten yleissitovuuden puolustaminen on myös erittäin tärkeää.
Toivoisin, että alan palkankorotukset sovittaisiin mieluummin euromääräisinä prosenttikorotusten sijaan. Prosenttikorotukset kasvattavat vähitellen palkkaryhmien välisiä eroja.
Olet ehdolla kuntavaaleissa, jotka ovat 13.6.2021. Miksi lähdit ehdokkaaksi ja mitkä ovat tärkeimmät tavoitteesi?
Lähdin ehdokkaaksi, koska haluan Tampereelle inhimillisempää ja empaattisempaa politiikkaa, jossa ihmiset ovat keskiössä. Joku voi ajatella empatian ja inhimillisyyden olevan heikkoutta, mutta itse ajattelen asian olevan päinvastoin. Minusta se on hyvä pohja oikeudenmukaiselle ja yhdenvertaiselle politiikalle.
Koronapandemian jälkeisessä ajassa on tärkeää panostaa leikkaamisen sijaan ennaltaehkäiseviin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Mielenterveyspalveluiden tulee olla helposti saatavilla. Haluan myös päiväkoteihin, kouluihin ja lastensuojeluun henkilökuntaa nykyistä enemmän. Ei ainoastaan opettajia, vaan esimerkiksi psykiatrisia sairaanhoitajia ja koulukuraattoreja.
Kaupungin henkilöstön pitäisi voida vaikuttaa aktiivisesti omaan työhönsä. Tampereen kaupungin tulee olla esimerkki hyvästä työnantajasta.
Mitä terveisiä haluat lähettää selliläisille?
Kuntavaalien äänestysprosentti on vaaleista toiseksi alhaisin, vaikka kunnissa päätetään valtaosa meidän päivittäistä elämäämme koskevista asioista. Kuntien valtuustot päättävät paljon lapsiperheiden asioista ja muun muassa kotimaisen ruoan tarjoamisesta kouluissa ja hoitolaitoksissa. Muista siis äänestää!