Kuka olet ja mitä teet?
Olen Toni Lahtelin, 36-vuotias elintarviketyöntekijä Kuopiosta. Olen pääluottamusmies ja EWC-edustaja Refresco Finlandilla. Olemme osa kansainvälistä konsernia, joka on maailman suurimpia mehu- ja virvoitusjuomien valmistajia. Meidän valmistamiamme mehuja ja muita tuotteita löytyy jokaisen Suomessa toimivan kauppaketjun valikoimasta.

Kotoisin olen Siilinjärveltä, mutta olen asunut koko aikuisikäni Kuopiossa. Koulutukseltani olen elektroniikka-asentaja.

Toimin tällä hetkellä SEL:n teollisuus- ja panimoalan tes-jaostossa, nuorisojaostossa, Itä-Suomen aluejärjestön nuorisotyöryhmässä, Kuopion Elintarviketyöläisten ammattiosasto 030:n johtokunnassa sekä SAK:n Kuopion paikallisjärjestön hallituksen varajäsenenä.

Miten sinusta tuli SEL:n jäsen?
Elintarvikealalle ja nykyiseen työpaikkaani päädyin yksitoista vuotta sitten kesätöiden kautta. Aluksi ajattelin, että eihän minun kannata liittyä jäseneksi ohikulkumatkalla olevana kesä- ja vuokratyöläisenä. Huomasin kuitenkin jo varhaisessa vaiheessa, miten liitto auttaa ja tukee jäseniään. Omakohtainen kokemukseni liittyy väärin maksettuun palkkaan. Juttelin asiasta silloisen pääluottamusmiehen kanssa, joka auttoi minua saaman puuttuvan palkan takautuvasti.

Mitä ammattiyhdistystoiminta sinulle merkitsee?
Ay-toiminta merkitsee minulle paljon, erityisesti yhdessä tekemistä ja toimimista – yhteen hiileen puhaltamista. SEL:n toiminnassa mukana oleminen on tuonut elämääni uusia kavereita. Ihmisiä, joita tuskin olisin muuten tavannut.

Mitkä ovat mielestäsi liiton ja elintarvikealan tai oman sopimusalasi suurimmat haasteet tällä hetkellä?
Koko suomalainen tes-järjestelmä on suurissa haasteissa. Ajattelen, että ammattiliittojen on yhdistettävä voimansa ja kampanjoitava työehtosopimusjärjestelmän puolesta. Meidän on muistutettava, että monet nyt itsestään selviltä kuulostavat työntekijöiden oikeudet on kirjattu nimenomaan työehtosopimuksiin, ei lakeihin, jotka tuovat vain minimiturvan.

SEL:n seuraava edustajakokous on vuonna 2022. Mikä on mielestäsi tärkein asia, mihin liiton pitää panostaa seuraavalla viisivuotiskaudella?
Olen huolissani SEL:n järjestäytymisasteesta. Kannustan meistä jokaista ottamaan liittoon liittymisen puheeksi uusien työntekijöiden tullessa taloon. Teen itse parhaani asian eteen ja työpaikallani onkin järjestäytymisaste yli 90 prosenttia.

Mielestäni elintarvikealojen työehtosopimukseen pitäisi saada työnantajan kustantama hammashoito makeis-, virvoitusjuoma- ja sokeriteollisuudessa. Tällä kompensoitaisiin sokeripölyn aiheuttamaa hampaiden syöpymistä töissä, joissa työntekijät joutuvat säännöllisesti maistelemaan valmistamiaan tuotteita. Kannatan myös sairaan lapsen palkallisen hoito-oikeuden laajentamista alle 12-vuotiaisiin.

Olet ehdolla kuntavaaleissa, jotka ovat 13.6.2021. Miksi lähdit ehdokkaaksi ja mitkä ovat tärkeimmät tavoitteesi?
Lähdin ehdolle kuntavaaleihin, koska haluan pitää työntekijöiden puolia. Kunnan palveluiden kehittäminen on helpompaa, kun työntekijät ovat kunnan palkkalistoilla yksityisten yritysten sijaan.

Kunnan työntekijöiden lomauttaminen tai irtisanominen tulee olla aina viimeinen vaihtoehto. Lomautukset aiheuttavat pahimmillaan hyvinvointivajetta ja niistä syntyvät säästöt ovat lyhytaikaisia ja todellisuudessa vain siirtävät kustannuksia taskusta toiseen.

Elintarviketyöläisenä haluan, että kunnan keittiöissä tarjotaan hyvää kotimaista lähiruokaa.

Mitä terveisiä haluat lähettää selliläisille?
Pysy terveenä ja ota koronarokote, kun se on mahdollista, jotta pystymme turvaamaan suomalaisen ruuantuotannon. Muista myös äänestää sellaista kuntavaaliehdokasta, joka ajaa meidän palkansaajien puolta. Hyvää alkavaa kesää!