Kuka olet ja mitä teet?
Olen Jari Eronen, 50-vuotias suurperheen isä Kärkölästä. Työskentelen varastotyöntekijänä HKScanin Vantaan tehtaalla.
Kotoisin olen Järvenpäästä, mutta viimeiset kymmenen vuotta olemme asuneet Päijät-Hämeessä. Uusioperheeseeni kuuluu Tia-puolisoni ja seitsemän lasta, joista vanhin tyttäreni menehtyi syöpään vuonna 2015. Kotona lapsistamme asuu vielä kaksi ja lapsien lapsiakin on jo siunaantunut iloksemme.
Vietän aikaa mielelläni rakkaan harrastukseni kilpapetankin parissa. Olen ollut Suomen Pètanque-liiton hallituksessa vuodesta 2009, joista viimeiset kuusi vuotta liiton puheenjohtajana. Liittomme organisoi kilpailutoimintaa ja lähettää edustusjoukkueet kaikkiin MM-, EM-, PM-kilpailuihin ja maaotteluihin.
Miten sinusta tuli SEL:n jäsen?
Itselleni liiton jäsenyys on ollut aina tärkeä asia. Omaan sellaisen ajattelutavan, että näin vain kuuluu toimia.
Olin SEL:n jäsen ensimmäistä kertaa jo 90-luvun alkupuolella, kun työskentelin tupakkatehtaalla. Välissä piipahdin paperialan töissä ja olin Paperiliiton jäsenenä. SEL:n jäseneksi liityin uudelleen, kun aloitin työt makkaratehtaalla Vantaalla vuonna 2007.
Miksi aloit aktiiviksi liitossa ja mitä ammattiyhdistystoiminta sinulle merkitsee?
Haluni vaikuttaa yhteisiin asioihin sai minut lähtemään mukaan liiton toimintaan. Ajattelen, että on järkevä sopia asioista yhteisesti valtakunnallisesti, niin on helpompi toimia myös paikallisesti työnantajan kanssa. Mielestäni paikallisella sopimisella ei päästä samoihin tuloksiin.
Tällä hetkellä toimin Suomen Elintarviketyöläisten työttömyyskassan hallituksen jäsenenä sekä Elintarviketyöläisten Etelä-Suomen aluejärjestön, Helsingin Liha-elintarviketyöntekijäin ammattiosasto 005:n ja työhuonekuntani puheenjohtajana. Aikaisemmin olen toiminut työpaikkani työsuojeluvaltuutettuna kahdeksan vuoden ajan.
Mitkä ovat mielestäsi liiton ja elintarvikealan tai oman sopimusalasi suurimmat haasteet tällä hetkellä?
Liiton suurin haaste on saada nuorempi ikäpolvi liittymään ammattiliittoon. Järjestäytymisasteen eteen on tehtävä aktiivisesti töitä. Ammattiosastojen ja luottamushenkilöiden on tehtävä aktiivista jäsenhankintaa paikallisesti ja liiton valtakunnallisella tasolla.
Liiton jäsenyys maksaa varmasti itsensä takaisin. Oma ammattiosastoni vuokraa edullisesti mökkiä ja järjestää laivareissuja. Meidän työpaikallamme kaikki uudet jäsenet saavat myös 20 euron arvoisen liittymislahjakortin työmaapuotiin.
SEL:n seuraava edustajakokous on vuonna 2022. Mihin liiton pitää panostaa seuraavalla viisivuotiskaudella?
Meidän on panostettava siihen, että olemme aktiivinen, näkyvä ja voimakkaasti kantaa ottava elintarvikealan puolestapuhuja. Tulevaisuudessakin meidän on osallistuttava ruuan kotimaisuuskampanjoihin yhdessä muiden elintarvikealan toimijoiden kanssa.
Olet ehdolla kuntavaaleissa, jotka ovat 13.6.2021. Miksi lähdit ehdokkaaksi ja mitkä ovat tärkeimmät tavoitteesi?
Lähdin ehdokkaaksi, koska haluan panostaa nuoriin, kunnan liikuntapalveluihin ja kotimaiseen lähiruokaan kotikuntani valtuustossa.
Liikuntapalvelut kuuluvat kunnan tehtäviin ja sen on järjestettävä eri kohderyhmät huomioon ottavia liikuntapalveluita sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntaa tukemalla seuratoimintaa ja rakentamalla ja ylläpitämällä liikuntapaikkoja.
Uskon, että alle viiden tuhannen asukkaan kunnan on mahdollista toimia ruokahuollon suhteen aika pitkälle omavaraisesti lähialueen elintarvikealan toimijoita hyödyntäen. Kunnan ruokapalveluita kilpailuttaessa on hyvä muistaa, että kotimainen lähiruoka pitää maaseudun elinvoimaisena jo työllisyysvaikutuksien vuoksi.
Mitä terveisiä haluat lähettää selliläisille?
Parempaa kesää kuin edellinen odottaessa, nautitaan yhdessä ystävien kera suomalaisia juomia ja ruokia!