Kuka olet ja mitä teet?
Olen Jukka Silvonen, 37-vuotias maskulainen. Työskentelen leipuri-kondiittorina ja työsuojeluvaltuutettuna Leipomo Rostenilla Turussa. Toimin Turun Elintarviketyöntekijöiden ammattiosasto 144:n puheenjohtajana ja Elintarviketyöläisten Länsi-Suomen aluejärjestön puheenjohtajana. Olen myös SEL:n liittovaltuustossa varajäsenenä parhaillaan käynnissä olevalla edustajakokouskaudella.

Perheeseeni kuuluu vaimo, 6- ja 9-vuotiaat lapset sekä kissa ja koira.

Miten sinusta tuli SEL:n jäsen?
SEL:n jäsen olen ollut jo parinkymmenen vuoden ajan. Liityin liittoon jo ammattikouluaikana, kun ammattiosaston puheenjohtaja tuli kertomaan meille opiskelijoille SEL:n toiminnasta. Taisimme liittyä koko luokka saman tien liiton jäseniksi.

Miksi aloit aktiiviksi liitossa ja mitä ammattiyhdistystoiminta sinulle merkitsee?
Noin kuusi vuotta sitten minua pyydettiin mukaan ammattiosaston toimintaan. Ajattelin, että nuorena voi kokeilla kaikkea.

Tärkeintä minulle on, että jokaisella työpaikalla on oikeudenmukaiset työolot ja työehdot. Viime vuosina olen saanut mahdollisuuden tutustua eurooppalaisten elintarvike-, maatalous- ja matkailualojen ammattiliittojen kattojärjestön EFFAT:n toimintaan, mikä on avannut silmiäni, että näin ei kaikkialla Euroopassa todellakaan ole. Puhumattakaan maailmanlaajuisesti työntekijöiden oikeuksista.

Mitkä ovat mielestäsi liiton ja elintarvikealan tai oman sopimusalasi suurimmat haasteet tällä hetkellä?
Näen suurimpana haasteena järjestäytymisen. Etenkin leipomoalalla myös työnantajat pitäisi saada liittymään työnantajaliittoonsa Elintarviketeollisuusliittoon.

SEL:n seuraava edustajakokous on vuonna 2022. Mikä on mielestäsi tärkein asia, mihin liiton pitää panostaa seuraavalla viisivuotiskaudella?
Ajattelen, että liiton on tärkeintä panostaa sopimusyhteiskunnan säilymiseen, koska työehtosopimukset estävät työehtojen heikentämisen. Tämän vuoksi on tärkeää, että valtakunnallisia työehtosopimuksia tehdään myös tulevaisuudessa. Lisäksi jäsenhankintaan tulee panostaa entistä enemmän.

Olet ehdolla kuntavaaleissa, jotka ovat 13.6.2021. Miksi lähdit ehdokkaaksi ja mitkä ovat tärkeimmät tavoitteesi?
Lähdin kuntavaaleissa ehdokkaaksi ennen kaikkea siksi, että haluan olla vaikuttamassa siihen, etteivät koulujen luokkakoot kasva liian isoiksi ja että maskulaisille tarjoillaan kunnan keittiöissä puhdasta suomalaista lähiruokaa.

Mitä terveisiä haluat lähettää selliläisille?
Hyvää kesää, pysytään terveinä, nautitaan auringosta sekä suomalaisesta ruuasta ja juomasta!