Kuka olet ja mitä teet?
Olen Merja Techtolin, 56-vuotias syntyperäinen nokialainen. Olen ollut elintarviketyöläinen liki kolme vuosikymmentä ja pääluottamusmies kolmetoista vuotta Raision Nokian myllyllä.

Asun aviomieheni, kolmen koiran ja papukaijan kanssa. Perheeseemme kuuluvat myös lapset, lastenlapset ja vanhukset. Vapaa-aikani kuluu koirien kanssa, rakastan metsässä liikkumista ja askartelemista.

Toimin SEL:n liittohallituksen jäsenenä parhaillaan käynnissä olevalla edustajakokouskaudella ja Elintarviketyöläisten Häme-Keski-Suomen aluejärjestön puheenjohtajana.

Miten sinusta tuli SEL:n jäsen?
Koin luontevaksi ja oikeaksi valinnaksi vaihtaa elintarviketyöläisten ammattiliittoon tullessani myllylle töihin 27 vuotta sitten.

Mitä ammattiyhdistystoiminta merkitsee sinulle?
Ammattiyhdistystoiminta on ollut osa elämääni nuoresta tytöstä alkaen ja tulee aina olemaan. Ensikosketukseni ay-liikkeeseen sain Hotelli- ja ravintolahenkilökunnan liitosta, kun aloitin 18-vuotiaana tarjoilijana. Aika nopeasti huomasin olevani silloisen ammattiosastoni sihteeri ja pian jo istuin ay-kursseilla. Into työntekijöiden etujen ajamiseen tuli mukaan myös myllylle.

Positiivinen kokemus jo nuorena vain imi mukaansa ja sillä tiellä ollaan edelleen. Näihin vuosiin on mahtunut monenmoista, iloa ja ikäviäkin asioita, mutta päivääkään en vaihtaisi pois.

SEL:n seuraava edustajakokous on vuonna 2022. Mitkä ovat mielestäsi liiton ja elintarvikealan tai oman sopimusalasi suurimmat haasteet tällä hetkellä? Mikä on mielestäsi tärkein asia, mihin liiton pitää panostaa seuraavalla viisivuotiskaudella?
Liiton suurimmat uhkat nousevat työelämän rajuista muutoksista: teollisuuden työnantajaliittojen työehtosopimustoiminnasta irtautumisista ja työehtosopimusten yleissitovuuden murtamisesta sekä nollatuntisopimuksista.

Mielestäni tässä työelämän muuttuvassa murrosajassa työntekijöiden kannattaa järjestäytyä, puhaltaa yhteen hiileen ja olla ”tuntosarvet” herkkänä.

Olet ehdolla kuntavaaleissa, jotka ovat 13.6.2021. Miksi lähdit ehdokkaaksi ja mitkä ovat tärkeimmät tavoitteesi?
Politiikkaan lähdin mukaan edellisissä kuntavaaleissa. Minua oli aikaisemminkin kannustettu lähtemään, mutta en tuntenut olevani vielä silloin valmis. Pohdin ajankäyttöäni, ja sitä mitä ehdokkuus toisi tullessaan. Tulin valituksi valtuustoon ja kaupunkikehityslautakunnan jäseneksi. Kiitos äänestäjilleni! Tänä päivänä hieman kokeneempana tiedän kuinka moneen asiaan valtuuston ja lautakunnan kautta voi vaikuttaa.

Haluan puolustaa päätöksenteossa Matti ja Maija Meikäläisen hyvää elämää vauvasta vaariin. Jokaisella meistä tulee olla oikeus ihmisarvoiseen elämään, lähiluontoon ja -kouluun.

Kunnan hankinnoilla edistetään myös työllisyyttä ja sitä kautta hyvinvointia. Kaltaiselleni elintarviketyöläiselle on sydämen asia, että kuntakeittiöt tarjoilevat tuoretta, laadukasta ja terveellistä kotimaista lähiruokaa.

Työpaikat ovat tärkeä osa kunnan elinvoimaisuutta ja siksi kunnan on oltava houkutteleva paikka myös yritystoiminnalle. Työpaikkoja Nokialle luodaan järkevällä kaavoituksella.

Mitä terveisiä haluat lähettää selliläisille?
Käy äänestämässä, se tärkeä paikka voi olla sinun äänestäsi kiinni. Ja muista nauttia kesästä!