Kuka olet ja mitä teet?
Olen Miika Homin, 48-vuotias lihanleikkaaja ja pääluottamusmies HKScanilla Outokummussa. Työpaikkani on kotikuntani toiseksi suurin. Meitä on 130 työntekijää.

Minulla ja puolisollani on kaksi lasta, 21- ja 9-vuotiaat pojat. Vapaa-aikanani mökkeilen, uistelen, käyn pilkillä sekä metsästän pienriistaa. Nuorempana tuli pelattua myös kaukalopalloa.

Toimin tällä hetkellä SEL:n liittovaltuuston varajäsenenä. Pääluottamusmiehenä on menossa yhdestoista vuosi.

Miten sinusta tuli SEL:n jäsen?
SEL:n jäsen olen ollut kaikkiaan neljännesvuosisadan verran. Olen työskennellyt elintarvikealalla ja nykyisessä työpaikassani parikymppisestä asti. Tulin töihin silloiselle Poutulle vuonna 1996. Jollain tavalla tästä työstä täytyy tykätä, kun vaihtanutkaan en ole.

Mitä ammattiyhdistystoiminta sinulle merkitsee?
Ay-toiminta merkitsee minulle oman ja muiden puolien pitämistä, jotta oikeus tapahtuu ja sovituista asioista pidetään kiinni. Onhan tämä aika ajoin jäätävää vääntöä ja olen oppinut, että kaikki on mahdollista työelämässä. Vaikeimpia hetkiä luottamusmiesurallani on ollut yt-neuvottelut ja sitä seuranneet irtisanomiset vuonna 2019. Teen tätä kuitenkin rakkaudesta lajiin ja onhan tämä tavallaan elämän suola.

Mitkä ovat mielestäsi liiton ja elintarvikealan tai oman sopimusalasi suurimmat haasteet tällä hetkellä?
Elintarvikealalle ongelmia on aiheuttanut jo vuosia jatkuneet Venäjän pakotteet.

Epäilen, että kotimainen lihatuotanto ajatetaan pikkuhiljaa alas. Nautatilanne on ollut jo jonkin aikaa todella heikko, koska kotimaista nautaa on huonosti saatavilla. Tästä johtuen teemme 3–4 päiväistä työviikkoa.

Lihanleikkaajien työ on urakkapainotteista ja fyysisesti rankkaa. Esimerkiksi nautojen keskipaino on noussut työurani aikana lähes sata kiloa noin 330 kiloon.

Positiivista on ollut se, että kotimaisen ruuan arvostus on kasvanut korona-aikana.

SEL:n seuraava edustajakokous on vuonna 2022. Mikä on mielestäsi tärkein asia, mihin liiton pitää panostaa seuraavalla viisivuotiskaudella?
Liiton suurimpana haasteena näen paikallisen sopimisen ja Loimaan kassan. Meidän on muistutettava, että YTK ei neuvottelupöydissä istu ja yksin ei saa mitään, vaan neuvottelemalla porukalla. Minusta me olemme liittona vääntäneet hyvin. Jatketaan samaan malliin tulevaisuudessakin, niin hyvä tulee.

Olet ehdolla kuntavaaleissa, jotka ovat 13.6.2021. Miksi lähdit ehdokkaaksi ja mitkä ovat tärkeimmät tavoitteesi?
Olen ensimmäistä kertaa ehdolla kuntavaaleissa. Aiemminkin on kysytty, mutta olen halunnut lapsien kasvavan ensin isommiksi. Nyt hetki on oikea.

Katson positiivisin mielin tulevaisuuteen. Jokainen kunta Suomessa ei voi olla muuttovoittoinen, mutta jokainen kunta voi olla elinvoimainen. Tällä hetkellä Outokummussa asuu vajaat 7 000 ihmistä ja talous on kunnossa, kun Outokummun Energia myytiin viime vuonna.

Outokumpu pidetään jatkossa elinvoimaisena työllisyyteen ja hyviin työoloihin sekä yrittämisen edellytyksiin panostamalla.

Julkiset keittiöt kouluissa, päiväkodeissa ja vanhustenhoidossa tarjoavat satoja miljoonia ruoka-annoksia vuodessa. Julkisia hankintoja ohjaa lainsäädäntö, mutta hankintojen kilpailutuskriteereihin voidaan vaikuttaa jokaisessa kunnassa. Itse kannatan kotimaista lähiruokaa julkisissa elintarvikehankinnoissa.

Mitä terveisiä haluat lähettää selliläisille?
Suositaan kotimaisia elintarvikkeita ja pidetään kiinni työehdoista!