Kuka olet ja mitä teet?
Olen Mika Koivula, 37-vuotias leipuri ja Kangasalla sijaitsevan Linkosuon leipomon pääluottamusmies. Olen kotoisin Kangasalta, mutta nykyisin asun puolison, kolmen lapsen ja koiran kanssa Ylöjärvellä.

Miten sinusta tuli SEL:n jäsen?
SEL:n jäseneksi liityin aivan työurani alussa 18 vuotta sitten silloisen luottamusmiehen kannustamana.

Miksi aloit aktiiviksi liitossa ja mitä ammattiyhdistystoiminta sinulle merkitsee?
Haluni vaikuttaa yhteisiin asioihin sai minut lähtemään mukaan SEL:n toimintaan. Aloitin ensin varapääluottamusmiehenä vuonna 2008 ja myöhemmin minusta tuli pääluottamusmies. Tällä hetkellä toimin SEL:n liittohallituksen 1. varajäsenenä ja Tampereen Elintarviketyöläisten ammattiosasto 002:n puheenjohtajana.

Kaikkein haasteellisimpia hetkiä luottamusmiesaikanani ovat olleet yt-neuvottelut. Ihmisten irtisanominen on aina vaikea paikka. Onneksi vastapainona on ollut myös onnistumisia. Yksi niistä on, kun neuvottelimme sopimuksen palkankorotuksineen vaihtaessamme sopimusalaa leipomosta teollisuuteen. Puhumattakaan siitä, että ay-toiminta on tuonut minulle myös uusia pitkäaikaisia ystäviä.

Mitkä ovat mielestäsi liiton ja elintarvikealan tai oman sopimusalasi suurimmat haasteet tällä hetkellä?
Näen alamme yhdeksi suurimmaksi haasteeksi automatisaation ja robotiikan kehittymisen. Esimerkiksi omassa työpaikassani Linkosuolla on noin puolet väestä vähentynyt automatisaation lisääntymisen vuoksi viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana.

SEL:n seuraava edustajakokous on vuonna 2022. Mihin liiton pitää panostaa seuraavalla viisivuotiskaudella?
Mielestäni meidän on panostettava sopimustoimintaan sekä järjestäytymiseen ja jäsenhankintaan.

Olet ehdolla kuntavaaleissa, jotka ovat 13.6.2021. Miksi lähdit ehdokkaaksi ja mitkä ovat tärkeimmät tavoitteesi?
Lähdin kuntavaaliehdokkaaksi, koska haluan pitää niiden ihmisten puolia, jotka eivät siihen itse syystä tai toisesta kykene. Kuntapäättäjänä satsaisin euroja lapsiin ja nuoriin. Jokainen sentti, joka laitetaan lasten ja nuorten hyvinvointiin, saadaan taatusti tulevaisuudessa takaisin moninkertaisesti.

Mitä terveisiä haluat lähettää selliläisille?
Muistathan äänestää kuntavaaleissa!