Kuka olet ja mitä teet?
Olen Päivi Fonselius, 38-vuotias leipuri-kondiittori ja työsuojeluvaltuutettu Leipomo- ja kondiittoriliike Pekka Heikkiseltä.

Olen syntyjään Kajaanista, jossa asun perheeni ja kahden karvakorvan kanssa. Vapaa-ajalla minuun törmääkin ulkoilemassa koirien kanssa tai etsimässä metsästä luonnon aarteita.

Opiskelin töiden ohella ja valmistuin luonnontuotejalostajan ammattitutkintoon tänä keväänä.

Ammattiyhdistystoiminta on ollut osa arkeani jo yli kymmenen vuoden ajan. Toimin SEL:n liittovaltuuston jäsenenä ja Kainuun Elintarviketyöntekijöiden ammattiosasto 089:n puheenjohtajana.

Miten sinusta tuli SEL:n jäsen?
Olen työskennellyt parinkymmenen vuoden ajan nykyisessä työpaikassani. Muistelen urani alussa silloisen pääluottamusmiehen kiikuttaneen minulle liittymislapun ja siitä se sitten lähti.

Myös vanhempani olivat aikanaan luottamusmiehiä. Ajattelenkin, että kohdallani asennekasvatus lähti jo kotona käydyistä keskusteluista.

Mitä ammattiyhdistystoiminta sinulle merkitsee?
Aika ajoin on hyvä palata historiaan ja pohtia, mitä pitää sattua, että tajutaan ay-liikkeen yhteiskunnallinen merkitys. Itselleni se merkitsee yhteisten etujen ajamista ja neuvoteltujen oikeuksien toteutumisen valvomista työpaikallani. Ay-kurssien kautta olen saanut myös hyviä ystäviä.

Mitkä ovat mielestäsi liiton ja elintarvikealan tai oman sopimusalasi suurimmat haasteet tällä hetkellä? SEL:n seuraava edustajakokous on vuonna 2022. Mikä on mielestäsi tärkein asia, mihin liiton pitää panostaa seuraavalla viisivuotiskaudella?
Yksi alan haasteista on, että isot toimijat ”syövät” pienet. Pienien leipomoiden tuotteiden on vaikea päästä kauppojen hyllyille. Onneksi kuitenkin kainuulaisilla on vielä ollut kotiseuturakkautta, ja kauppa on käynyt sen verran, että viime vuosisadan alussa toimintansa aloittanut työpaikkani on pysynyt pystyssä. Toivonkin, että kuluttaja miettii leipää ja muita elintarvikkeita ostaessaan pelkän hinnan lisäksi myös kotimaan ja kotiseudun työllisyyttä.

Ammattitaitoista työvoimaa on haastavaa saada Kainuuseen. Työnantajille onkin muodostunut sellainen työ opettaa -mentaliteetti ja koulutettujen työntekijöiden sijaan palkataan edullisempia kouluttamattomia työntekijöitä.

Toivon, että SEL ajaisi yhdessä muun ay-liikkeen kanssa peruskoulun ja ammatillisen koulutuksen opetussuunnitelmiin oppiaineeksi työelämätaidot. Kyllähän yrittäjyyttäkin opiskellaan jo peruskoulussa.

Olet ehdolla kuntavaaleissa, jotka ovat 13.6.2021. Miksi lähdit ehdokkaaksi ja mitkä ovat tärkeimmät tavoitteesi?
Olen toista kertaa ehdolla kuntavaaleissa. Edellisissä kuntavaaleissa irtosi varapaikka ja viimeiset kaksi vuotta olen toiminut kaupunginhallituksessa. Aika on ollut erittäin opettavaista.

Lähdin ehdokkaaksi, koska haluan Kajaanin peruspalveluiden toimivan ja olevan laadukkaita. Ennaltaehkäiseviin kuntapalveluihin on panostettava kaikissa ikäryhmissä aina lapsista asti.

Koko Kainuussa asuu vain hieman alle 72 000 ihmistä ja niistäkin yli puolet Kajaanissa. Väkimäärälle ei näy nousua ikärakenteesta johtuvan kuolleisuuden vuoksi. Tästä syystä olenkin valmis vähentämään byrokratiaa. Mielestäni esimerkiksi kuntien sivistyspalveluita voisi hoitaa Kainuussa keskitetymmin.

Mitä terveisiä haluat lähettää selliläisille?
Muistathan äänestää ja kannustat myös läheisiäsi äänestämään! Koronaturvallista juhannusta kotimaisen ruuan ja juoman parissa!