SEL:n liittovaltuuston 2. varapuheenjohtaja, varapääluottamusmies Karol Kula puhui SAK:n edustajiston kokouksessa 24.11.2022 siitä, miten tärkeää on, että me kaikki puhumme työpaikalla liiton jäsenyyden merkityksestä ja huolehdimme, että työkaveritkin kuuluvat liittoon. Työpaikan lisäksi ay-liikkeen ja sen aktiivien pitää näkyä aktiivisesti somessa.

”Meidän ammattiyhdistysliikkeessä pitää ymmärtää, että työpaikoilla ei välttämättä enää puhuta.

Järjestäytymisaste, työehtosopimus, ammattiosasto, johtokunnan ja työhuonekunnan kokoukset jne.

Nämä ovat meille aktiiveille itsestäänselviä asioita, mutta ne eivät välttämättä ole enää niin selviä aina kasvavalle joukolle ihmisiä työelämässä. Tämän voi todeta suoraan työntekijöiden järjestäytymisasteen laskusta.

Työpaikalla ei enää välttämättä sanota ääneen, että olen liiton jäsen. Eikä kysytä enää työkaverilta, kuuluthan sinäkin liittoon?

Välillä tuntuu jopa siltä, että saattaa olla vähemmistössä asian kanssa ja liiton jäsenyydestä pitää olla hiljaa. Maksaa tilipäivänä itse salaa jäsenmaksu – illan pimeinä tunteina, vaikka kysymys on myös niiden taukohuoneen vierustovereiden palkoista ja muista työehdoista, joiden kanssa yhdessä sitä työtä tehdään.

Kaikki eivät tiedä tai ymmärrä liiton jäsenyyden ja työehtosopimuksen merkitystä. Moni ajattelee, että palkat ja muut työehdot ovat itsestäänselvyyksiä, eikä saavutettuja etuja voi poistaa. Miksi siis maksaa ”ylimääräistä” liiton jäsenmaksusta?

Harmi vaan, että tätä menoa tulevaisuudessa ei välttämättä enää istuta siellä taukohuoneessa, jos työnantajat pääsevät sanelemaan työehdot ja tauotkin lähtevät.

Ja tämä tapahtuu siksi, että me emme ole osanneet selittää ihmisille ammattiyhdistysliikkeen tärkeyttä. Joku muu on oman työnsä tehnyt paremmin, paljon paremmin.

Työnantajat, meidän arkkivihollisemme, ovat ottaneet otsikot ja somen haltuun. Heidän viesti menee perille sankoille joukoille. Kun olet aktiivinen ja näkyvästi esillä, niin seuraajia ja tykkääjiä kyllä löytyy, ja jutut tai videot menevät helposti jakoon suurille joukoille.

Me emme liittoperheenä osaa sitä vielä tehdä, mutta me voimme oppia ja meidän pitääkin oppia!

On hyvä, että somessa näkymistä on nyt nostettu vahvasti esille. Huomaa jo, että monet ammattiosastotkin ovat paikallisesti aktivoituneet somessa pikkuhiljaa.

Lisää tätä kiitos, koska silloin me olemme lähellä ihmisiä, jäseniämme ja muita työntekijöitä, myös paikallisesti. Unohtamatta tietenkään somevaikuttamista SAK:n ja liittojen tasolla, josta pystytään tarjoamaan suuremmat somehartiat työpaikkojen ja ammattiosastojen luottamushenkilöiden työn tueksi.

Jatketaan tätä suuntaa ja ollaan entistä vahvemmin tällä tiellä, otetaan nuoret ja somevaikuttajat mukaan, vaikka se maksaakin, se on asia, mikä meidän pitää yksinkertaisesti tehdä.

Emme me halua lukea sellaista palautetta nuorilta, että ei ole liittynyt liittoon siksi, koska kukaan ei ole kysynyt tai että kukaan ei ole onnistunut selittämään liiton jäsenyyden todellista merkitystä ja sen suoraa yhteyttä jokaisen työehtoihin ja työoloihin. Meidän on aika unohtaa se tapa, kun tarjosimme liiton jäsenyyttä työttömyysturva edellä.

Ja miksi se työnantaja on vastapuolemme, vaikka me molemmat tarvitsemme toisiamme? Koska vain yhdessä neuvottelemalla ja sopimalla saamme luotua hyvän ja menestyvän työpaikan.

Nyt on niin, että toinen osapuoli haluaa tästä vahvasti luopua, on halunnut jo pitkään ja nyt näyttää olevan otollinen hetki sille pitkäaikaiselle strategialle, kun järjestäytymisaste on pudonnut tarpeeksi alas ja työntekijöiltä on onnistuttu viemään kollektiivinen taju paikalliselle tai yksilölliselle tasolle.

Niillä työkavereilla siellä taukohuoneessa on ihan varmasti taskussa Plussa- tai S-kortti. Huolehditaan me, että jatkossa jokaisella on siellä myös liiton jäsenkortti.”